Tuesday, 22 December 2009

Keuntungan Bagi Orang Yang Berjuang

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا هَلْ أَدُلُّكُمْ عَلَى تِجَارَةٍ تُنجِيكُمْ مِنْ عَذَابٍ أَلِيمٍ (۱۰) تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَتُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنتُمْ تَعْلَمُونَ (۱۱) يَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَيُدْخِلْكُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الأَنْهَارُ وَمَسَاكِنَ طَيِّبَةً فِي جَنَّاتِ عَدْنٍ ذَلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ (۱۲) وَأُخْرَى تُحِبُّونَهَا نَصْرٌ مِنَ اللَّهِ وَفَتْحٌ قَرِيبٌ وَبَشِّرْ الْمُؤْمِنِينَ (۱۳) يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا كُونوا أَنصَارَ اللَّهِ كَمَا قَالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ لِلْحَوَارِيِّينَ مَنْ أَنصَارِي إِلَى اللَّهِ قَالَ الْحَوَارِيُّونَ نَحْنُ أَنصَارُ اللَّهِ فَآَمَنَتْ طَائِفَةٌ مِنْ بَنِي إِسْرَائِيلَ وَكَفَرَتْ طَائِفَةٌ فَأَيَّدْنَا الَّذِينَ آَمَنُوا عَلَى عَدُوِّهِمْ فَأَصْبَحُوا ظَاهِرِينَ (۱٤)

10. Wahai orang-orang yang beriman! mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya?

11. Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya).

12. (dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu, dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang baik Dalam syurga " Adn ". itulah kemenangan yang besar.

13. Dan ada lagi limpah kurnia yang kamu sukai, Iaitu pertolongan dari Allah dan kemenangan yang cepat (Masa berlakunya). Dan sampaikanlah berita yang mengembirakan itu kepada orang-orang yang beriman.

14. Wahai orang-orang yang beriman! Jadikanlah diri kamu pembela-pembela (agama) Allah sebagaimana (Keadaan penyokong-penyokong) Nabi Isa Ibni Maryam (ketika ia) berkata kepada penyokong-penyokongnya itu: "Siapakah penolong-penolongku (dalam perjalananku) kepada Allah (dengan menegakkan agamaNya)?" mereka menjawab: "Kamilah pembela-pembela (agama) Allah!" (setelah Nabi Isa tidak berada di antara mereka) maka sepuak dari kaum Bani Israil beriman, dan sepuak lagi (tetap) kafir. lalu Kami berikan pertolongan kepada orang-orang yang beriman untuk mengalahkan musuhnya, maka menjadilah mereka orang-orang yang menang.

[Ash-Shaff: 10-14]

Semoga dengan sedikit keterangan tentang ayat di atas kita mendapat intipati dan iktibar.

Kehidupan di dunia ini sementara. Jadi, kita kena buat pilihan. Kita ada dua pilihan, iaitu nak jadi baik atau jahat. Pilihlah yang mana satu kita nak jadi.

Allah dah tunjukkan jalannya untuk jadi orang baik. Allah dah ajar kepada kita. Allah dah turunkan wahyu-Nya yang disampaikan oleh wakilnya, iaitu Nabi Muhammad s.a.w. Dengan berpandukan wahyu-Nya kita akan selamat di dunia dan di akhirat.

Kehidupan kita tak terhenti setakat dunia tapi sampai akhirat. Tempat yang kekal abadi. Oleh hal yang demikian, nak jadi orang baik agar kita selamat di dunia dan di akhirat kita mesti beriman kepada Allah dan berjihad pada jalan Allah. Perkara-perkara ini menjadi titik tolak kepada kita untuk mendapat keredhaan Allah.

Inilah perjuangan hidup kita. Dalam berjuang kita mesti banyak bersabar. Kena tempuh banyak ujian, dugaan dan rintangan.

Perkara yang paling penting ialah setiap kerja buat mestilah ikhlas kerana Allah. Kerja tanpa ikhlas adalah sia-sia. Jadi, letakkan ikhlas di tempat yang paling tinggi dalam hati kita.

Oleh yang demikian, disebabkan kita meyakini bahawa adanya kehidupan di akhirat maka ketika di dunia ini banyakkanlah beramal. Semoga segala gerak kerja dan usaha kita semasa berjihad ini akan menjadi bekalan amalan kita di akhirat nanti. Kesusahan dan kepayahan yang kita tempuh pada masa ini akan digantikan dengan ganjaran yang terbaik di sana iaitu syurga, sepertimana yang dijanjikan oleh Allah pada ayat di atas.

Sesungguhnya nikmat syurga sangatlah indah dan banyak. Tempat yang sangat bahagia dan kekal abadi. Jadi, terpulang kepada kita hendak membuat pilihan sama ada memilih jalan syurga atau neraka. Pilihan di tangan kita. Tepuk dada tanya iman. Jika memilih untuk ke syurga maka bersiap sedialah untuk berjuang yang banyak dengan onak dan duri. Teruskan perjuangan!

0 ulasan:

Post a Comment